U bevindt zich hier: Voorpagina › Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is op zoek naar gezellige, vlotte en actieve vrijwilligers die graag een of meerdere dagen in de week willen komen helpen in ons museum. Als dank hiervoor ontvangen alle vrijwilligers een ruime onkostenvergoeding.

In ons museum kunt u op verschillende manieren aan de slag / uw steentje bijdragen;

1. Het uitvoeren van een ambacht, werkplaats of winkeltje
Het Ambachten Museum bestaat uit 160 verschillende beroepen, winkeltjes en werkplaatsen. Om de geschiedenis tot leven te brengen en een beetje nostalgie mee te geven zoeken wij vrijwilligers die graag een oud ambacht willen uitvoeren of weer even tot leven willen brengen. U kunt hierbij denken aan spinnen, schoenmaker, goud- & zilversmid, kantklossen, stoelenmatter, rietvlechter, houtbewerker, het fineren van kasten enzovoort. Naast het uitvoeren van het ambacht is het natuurlijk erg leuk om iets educatiefs te vertellen over het ambacht zelf wanneer bezoekers staan te kijken bij dit ambacht. Uiteraard ontvangt u van ons de benodigde extra informatie wanneer dit nodig mocht zijn.

2. Algemene begeleiding
Dagelijks lopen er vele gasten door het museum, zij bezoeken het museum individueel of in groepsverband. Deze gasten hebben vaak een vraag over het museum, over de route, over de speurtocht, over het ontstaan van de collectie, over één van de tijdelijke exposities of over andere zaken. Lijkt het u leuk om gasten te woord te staan, hen de juiste kant(en) op te sturen, vragen te beantwoorden, kinderen enigsinds te helpen met speurtochten, ouderen of minder validen te helpen bij één van de liften en/of overige zaken te regelen voor groepen bezoekers? Dan is dit een leuke functie voor u..! Zo begeleiden onze vrijwilligers de groepen met de juiste route door het museum, of kunnen de bezoekers vragen aan u stellen over een bepaald ambacht. Doordat de bezoekers gerust eens met de handen mogen kijken liggen de attributen soms niet meer op de goede plaats, gezamenlijk met een aantal vrijwilligers proberen we hier enige orde in te houden en zaken geregeld even weer recht te leggen, zonder hiermee gasten de mogelijkheid ontnemen dat ze niet meer aan mogen raken. Nog een leuke taak is het eventueel meehelpen opbouwen van, en meedenken over, de tijdelijke exposities. Daarnaast hebben wij ook weleens vrijwilligers nodig die meehelpen bij bijvoorbeeld externe events zoals regionale beursdagen, etc.

3. Teksten schrijven
Vind je het leuk om stukjes tekst te schrijven over bijvoorbeeld een ambacht of een speciaal of uniek attribuut / product in ons museum. En lijkt het je leuk om deze teksten ook direct in het museum terug te zien? Dan is dit wellicht een leuke ‘job’ voor jou! Wij zoeken iemand met enige kennis van Microsoft Word én een liefde voor het schrijven van leuke teksten. Er valt nog erg veel de schrijven over diverse gebiedjes van het museum, de kennis hierover hoef je niet te hebben (die leveren we je aan of praten we je over bij), maar wel het talent het leuk te verwoorden op papier. Herken jij jezelf hierin? En vind je het daarnaast ook gezellig om gewoon bezig te zijn in het museum en met andere vrijwilligers bezig te zijn in en/of rondom het museum? Bel of mail ons dan óf kom eens bij ons langs. Wellicht is dit dan dé vrijwilligersjob voor jou. De koffie / thee (en soep!) staan altijd klaar.  

4. Hobby fotograaf
Wij zijn op zoek naar iemand die fotografie (en evt film) als hobby heeft en het leuk zou vinden om het museum te ondersteunen bij het opzetten van een aantal nieuwe foto series. Hierbij valt te denken aan het fotograferen van een aantal ambachten, van een aantal mooie, unieke of speciale museum attributen voor bijvoorbeeld ons maandelijkse ‘raad en win’ spel, maar ook het vastleggen van bijv. een aantal van onze vrijwilligers die dagelijks een ambacht uitvoeren. En wellicht heeft u zelf ook creatieve en/of leuke dingen, tips & suggesties die wij graag met jou zouden gaan vastleggen in ons museum.

5. Overig
Stel uw ambities liggen niet bij één van de bovenstaande taken, maar meer bij horecawerkzaamheden, schoonmaakwerkzaamheden, of werkzaamheden rondom onze winkeltjes, ook dan hebben wij vast wel een leuke invulling voor u!

Wat hebben wij te bieden;
In ons museum werken wij met een leuke pool van vast personeel en vrijwilligers. Door deze pool werken we bijna dagelijks met een variërend team. De koffie en thee (en soep) staat altijd klaar. En wij krijgen dagelijks gasten op bezoek die een ‘dagje uit’ zijn en op zoek zijn naar gezelligheid, afleiding, een leuke dagje uit, etc. Kortom, iedere dag is anders en er valt altijd wat te beleven. Natuurlijk ontvangt u per dag tevens een ruime reis- / brandstofvergoeding. Het museum is het gehele jaar open, dus weer of geen weer, er is altijd wat te doen. In de eerste dagen als nieuwe vrijwilliger zal u samen met een reeds actieve vrijwilliger kennismaken met het museum en uw taken, zodat u de ruimte heeft hier kennis mee te maken.

Lijkt het u leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het Oude Ambachten & Speelgoed museum? Neem dan graag contact op met Kees Bakker  –  tel. 0342 46 20 60.

Lijkt het u wel leuk maar wil u eerst eens ervaren wat een dergelijke taak concreet inhoudt? Dan kunt u ook altijd een dagje komen proefdraaien en kijken of het bij u past…