Kom meer te weten over…de Barbier

Vroeger ging je als man naar de barbier voor het knippen van je haar. Maar… ook als je toe was aan een scheerbeurt of het bijwerken van je baard en/of snor was je hier aan het juiste adres! Niet voor niets is het woord barbier dan ook afgeleid van het Latijnse woord barba, dat baard betekent. Maar wist je dat het beroep van barbier veel ouder is dan de meeste mensen denken?

In de prehistorie werden de haren al ‘geknipt’ met vlijmscherpe stenen en de eerste scheermessen dateren al uit 3.500 v Chr. Tijdens de Middeleeuwen had de barbier veel aanzien en voerde hij zelfs taken uit als dokter of tandarts (denk vooral aan het trekken van tanden en kiezen). Tegen het eind van de 19e eeuw werd een barbershop meer gezien als een omgeving waar je als man even heerlijk kon bijkomen. Eigenlijk was het een soort oase van rust waar je je voor even kon terugtrekken van de dagelijkse beslommeringen. En… bij de barbier bleef je natuurlijk op de hoogte van alle lokale nieuwtjes en de laatste roddels! Je kon er in ieder geval je verhaal kwijt en je hoorde nog eens iets. Het beroep van de barbier raakte even uit de vergetelheid.

Mede door de komst van de scheerapparaten gingen mannen voor een scheerbeurt het huis niet meer uit. Maar inmiddels is de barbier weer helemaal terug van weggeweest. In Nederland schieten de barbierszaken als paddenstoelen uit de grond. Want net als vroeger zoeken de mannen een plek om even onder elkaar te zijn en te luisteren naar de laatste roddels, goede muziek en ouderwets goed vakmanschap.