Een greep uit de schenkingen

Ons museum krijgt geregeld schenkingen. Dit zijn (ambacht) voorwerpen die vroeger werden gebruikt en ook antiek speelgoed. Allen met een eigen verhaal. Onderstaand een kleine greep uit de schenkingen. In deze nieuwe weetje rubriek schenkingen zullen we geregeld schenkingen uitlichten.

Van Nelle voorraadblik

Voor ieder herkenbaar zijn de grote rood/gele winkelblikken van Van Nelle. Ontworpen door Jac. Jongert hebben ze jarenlang het straatbeeld bepaald. Van Nelle had niet alleen aandacht voor de verpakking van haar producten, maar voorzag ook de openbare ruimte veelvuldig van hoogwaardige reclame-uitingen. Het is goed hierbij te bedenken dat in 1930 toen de rood/gele blikken voor het eerst gelanceerd werden het publiek ze vreselijk lelijk vond. Men moest duidelijk wennen aan de overgang van art nouveau naar nieuwe zakelijkheid.

Bordjes van het GEB

GEB staat voor gemeentelijk energiebedrijf. Een gemeentelijk energiebedrijf of gemeente-energiebedrijf is een nutsbedrijf dat als gemeentelijke tak van dienst verantwoordelijk is voor de distributie van elektriciteit en gas in een gemeente, en soms ook voor de opwekking van elektriciteit.

Knevelketting uit het begin van de 20ste eeuw

Het voorwerp is een metalen knevelketting in gebruik geweest bij de rijkspolitie en de gemeentepolitie. Zij werden gebruikt om arrestanten aan een arm geboeid mee te nemen. Nadeel was dat de andere arm van de arrestant nog vrij was. Knevelkettingen waren bij de politie populairder dan handboeien: zij waren lichter, makkelijker in een jas- of broekzak mee te voeren en vooral goedkoper dan handboeien. Doordat de knevelketting verwondingen aan de arm kon veroorzaken werd hij later verboden.

DDT poeder verstuiver

DDT is ontwikkeld als een chloorhoudend organisch insectenbestrijdingsmiddel. De afkorting staat voor dichloordifenyltrichloorethaan. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het op grote schaal gebruikt tegen muggen- en luizenplagen. Aanvankelijk dacht men dat er weinig risico`s aan dit gebruik verbonden waren, maar rond 1950 ontdekte men veel vergiftigingsverschijnselen bij vissen, vogels en andere dieren. Vanaf de jaren zeventig is het gebruik van DDT verboden in de westerse wereld, maar elders wordt het nog steeds gebruikt. Met name voor de grootschalige bestrijding van malariamuggen zijn nog geen goede alternatieven.

Schuco 1032 Super Sabre F 100

Dit vliegtuig komt uit de Micro Race serie. Origineel geproduceerd van 1958 tot 1969. dit exemplaar komt uit 1996 toen dit model opnieuw geproduceerd is.

De kakstoel

Deze stoel stond bij mensen in huis. Wanneer men hun behoefte moest doen ging de klep omhoog, de ronde deksel eraf en kon je gaan zitten. Speciaal voor kleine kinderen is er een uitschuifbaar voeten steuntje bij, zodat ook zei de voeten konden neer zetten.