Hooikist

Geplaatst op: 23 jun 2021

Een hooikist is bekleed en gevuld met hooi waarin plaats was voor één of meerdere pannen. Het werd gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder gas of elektriciteit te verbruiken. Niets voor niets stond er in de originele hooikisten dan ook de tekst ‘Ik Spaer en Maek Gaer‘. Alhoewel… je moest toch eerst je eten (aardappels of groente bijvoorbeeld) in een pan met water op het vuur aan de kook brengen. Maar besparen deed je! Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hooikist zelfs door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen aangeprezen. Nadat het eten aan de kook was gebracht, deed je de pan met inhoud in de goed afgesloten hooikist. Door de isolerende werking van het hooi, bleef de temperatuur in de pan hoog en werd het voedsel gaar. Doordat er toch enig warmteverlies optrad, duurde het wel langer voordat alles gaar was. Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld stoofpotten, rijst en pasta waren dan ook bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist. 

Hooikist 1

Wil je zelf eens koken met een hooikist? Geen probleem! De hooikist is weer helemaal in. Het spaart namelijk niet alleen brandstof. Je hebt ook alle tijd en ruimte voor andere dingen terwijl het eten in de hooikist rustig gaar staat te worden. Op Internet en in bladen zie je allerlei mooie, gezellige, rustieke en vooral betaalbare hooikisten voorbijkomen. Je kunt ‘m ook gemakkelijk zelf maken. Voor nu succes en alvast smakelijk eten! 

Heb je zelf een leuke herinnering aan de hooikist? Laat het dan eens weten via onze facebookpagina www.facebook.com/ambachtenmuseum