Zegeltjes sparen en speciale acties

Zegeltjes sparen en speciale acties 

Tegenwoordig heeft iedere supermarkt wel een spaaractie. Maar wist je dat er vroeger ook volop zegels en producten werden gespaard? De eerste supermarkt waar je zegeltjes kon sparen was ‘De Spar’. Vanaf 1948 plakten de klanten zegelboekjes vol, voor bijvoorbeeld een gratis dagje Amsterdam, inclusief tochtje met de rondvaartboot!  

Vooral (af)wasmiddel

Ook acties waarbij de klant werd gestimuleerd om een product te kopen omdat je er ‘iets’ bij kreeg, was een doorslaand succes. Ken je bijvoorbeeld nog het afwasmiddel Abro dat bij veel mensen op het aanrecht stond? Ja, vroeger werd de vaat echt nog met de hand gedaan! In elke doorzichtige glazen fles zaten in eerste instantie drie glazen knikkers. Later pastelkleurige zacht plastic kralen die je aan elkaar kon klikken zodat er een armband of ketting ontstond. En het werkte! Mensen kochten het afwasmiddel graag om de plastic kralen. 

Nu doe je je boodschappen bij bijvoorbeeld Jumbo of Albert Heijn. Maar vroeger gingen we massaal naar de Gruyter (tot 1976) of een Vivo winkel die je misschien nog wel kent van de slagzin ‘Vivo deelt de lakens uit’. En… ook toen deden ze aan klantenbinding. Zo gaf ‘De Gruyter’ vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische  ‘Snoepje van de week’. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog suiker van de bon ging en er een groot aanbod was. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. Later werd het snoepje een plastic speelgoedje, een spelletje, een poppetje of een boekje. Elke week iets anders. Een langdurige actie was die van kartonnen bouwplaten van huizen en gebouwen.  

Steeds meer speciale acties

Als lokkertje voor klanten had ‘Vivo’ ook met regelmaat speciale acties. Zo kreeg je bij boodschappen kartonnen bouwplaten van de Mercury- Gemini- en Apollo ruimtevaartcapsules (populair in de jaren 60). Of je kon het tweewekelijkse stripblad Prins Valiant voor 25 cent (in guldens) kopen en nog later een maandelijks stripboek. Ook kon je met Vivo-spaarzegels reischeques sparen, waarmee je aan het NS-loket treinkaartjes kon kopen.  

Zo zie je maar. Acties bij supermarkten zijn van alle tijden! Want… zeg eens eerlijk. Ook jij hebt vast gespaard voor bijvoorbeeld de moestuintjes, mini’s (miniatuur boodschappen) of voetbalplaatjes.