Geschiedenis

Laten we het hebben over de geschiedenis van het museum. Om jou een goed beeld te geven hoe het museum tot stand is gekomen, gaan we 30 jaar terug in de tijd…

Jaren ’70: Kees Bakker begint zijn veehouderij, naast de kaasmakerij/boerderij van zijn ouders. Kees had als hobby het verzamelen van allerhande spullen. Speciaal voor deze hobby werd er een schuur gebouwd naast de kaasmakerij.

1992: de verzameling van Kees in de schuur werd omgedoopt tot het ‘Oude Ambachten & Werktuigen museum’ en officieel geopend. Toen was het nog een klein streekmuseum met 20 boeren- en plattelands ambachten. Dit trok een paar duizend bezoekers per jaar.

1994: de gemeente stond op de stoep. De kaasboerderij en boerderij moesten wijken voor industriegebied. Kees Bakker besloot om de brui te geven aan het boerenbestaan en zijn verdere tijd te wijden aan zijn hobby: het verzamelen van oude spullen om tentoon te stellen in het museum.

1995: op 26 juni werd het Oude Ambachten & Speelgoed Museum officieel geopend. De collectie van Kees had zich ondertussen sterk uitgebreid tot 40 ambachten. Het museum had zich gevestigd in een oude kuikenboerderij, waar het zich tot op de dag van vandaag nog bevindt.

De eerste jaren bestond het speelgoedmuseum uit een verzameling oud en antiek speelgoed van een speelgoed stichting.

1998: het museum raakte al vrij snel vol en een uitbreidingsverzoek werd bij de gemeente ingediend. Er werd gestart met de bouw.

1999: de bovenste route met 50 ambachten werd geopend. Het museum kreeg daarmee ruimte voor meer ambachten. Zo konden onder andere de sigarenboer, de schoenmaker, de radio reparateur, de drukkerij en een hoek voor de klederdracht worden toegevoegd.

2001: de speelgoed stichting wilde uitbreiden met het speelgoedmuseum en had een grotere locatie nodig. In dit jaar zijn ze verhuisd naar een nieuwe locatie in Brummen. Kees besloot naar aanleiding van deze verhuizing zijn eigen speelgoedgedeelte op te zetten. Zo gezegd, zo gedaan.

2006: het museum heeft te weinig ruimte voor alle ambachten en in 2006 wordt de beneden route geopend. Hier konden nieuwe ambachten als de verfmenger, de dameskapper, de mijnwerker, de metselaar en een oude auto garage aan het museum worden toegevoegd. In totaal zijn er vandaag de dag 160 ambachten in het museum te bewonderen.

2012: ook bij het speelgoed werd de collectie steeds groter. In 2012 vond daarvoor een uitbreiding plaats. Speelgoed als LEGO, Meccano, (Märklin) treinen en (Steiff) beren kregen hierdoor een vaste plek in het museum.

Bekijk hier de plattegrond van het museum