U bevindt zich hier: Voorpagina › Nieuws en publicaties

Nieuws en publicaties

25-09-2019: 2e entreekaart gratis bij de Jumbo.
Vanaf 25 september t/m 22 oktober kan iedereen bij de 5 Jumbo vestigingen in Barneveld, Voorthuizen en Hoevelaken zegels sparen voor een 'gratis 2e museumkaart' spaarkaart.
Deze volle spaarkaarten zijn t/m 31 januari naar keuze bij de 4 deelnemende musea van Barneveld in te leveren; Het Museum Nairac, het Borduurmuseum, het Pluimvee museum én ons museum!
Sparen jullie al mee ? Wie weet tot ziens met een volle spaarkaart!

17-09-2019: 50Plus Beurs Utrecht
Van 17 t/m 21 september 2019 staat het Oude Ambachten & Speelgoed Museum met een leuke stand op de 50PlusBeurs te Utrecht.
In hall 11 op D32 kun je onze stand vinden! Tijdens de beursdagen delen we hier een leuke beursactie uit, heb jij hem al gescoord?? Kom anders gerust even langs!

29-08-2019: 700.000e bezoeker in Terschuur.
Vandaag heeft het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur haar 700.000e bezoeker mogen ontvangen. Een bijzondere prestatie voor een particulier museum. “Dat hadden we 24 jaar geleden alleen maar gehoopt, maar ja, dan moet je het nog wel voor elkaar krijgen”, aldus Ronald Bakker, zoon van eigenaar Kees Bakker. “En nu op naar een miljoen!” Het ziet er naar uit dat het museum dit ook zeker gaat behalen in de toekomst, want zij horen bijna dagelijks de kreet “ohhh ik kende dit museum helemaal niet!”. Deze 700.000e bezoeker werd deze ochtend volledig in het zonnetje gezet. Naast een bijzondere inhaal met fanfare, bloemen, bubbels en taart, werd de Belgische nichtjes Tine en Marleen Ceyssens ook een tegoedbon voor een ballonvaart uitgereikt! “Jeetje, wat een onthaal, zo ben ik nog nooit onthaalt” aldus Tine. “En van die ballonvaart gaan we ook zeker genieten. Dat hebben we nog nooit gedaan, wat een geluk!” Maar nu eerst het museum in en kijken wat hier te zien is. We hoorden al wel dat het groot is, we zijn erg benieuwd.

30-06-2019 
Meccano. Vele mensen kennen het van vroeger. Maar is het slechts een jeugdsentiment of nog steeds hip? Ervaar het zelf! Vanaf 5 juli tot en met eind oktober 2019 is er een grootse Meccano expositie te bewonderen in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (gemeente Barneveld). De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met Meccano Gilde Club Nederland.


28-06-2019
Vanaf vandaag verkoopt het Oude Ambachten & Speelgoed Museum te Terschuur ook ‘Combikaarten’ van het Museum + het Maisdoolhof Voorthuizen. Dubbel plezier voor het hele gezin!
De kaarten zijn te koop bij de entreebali van het museum + het Maisdoolhof en kun je op verschillende dagen inleveren.
 

20-05-2019: 6 juni ‘Hoordag’ in het museum i.s.m. Kaasschieter Horen Barneveld
Op 6 juni a.s. organiseert Kaasschieter tussen 10 en 17u de ‘Hoordag’ bij ons in en rondom het museum.
Tevens zullen de eerste 50 aanemldingen een goodiebag ontvangen, aanmelden kan via amersfoort@kaasschieterhoren.nl

02-05-2019: Combitickets te koop
Vanaf mei t/m 2 november zijn er online combi-tickets te koop met daarin 2 toegangskaarten voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum én Zandsculpturen Garderen.
Bij de aankoop krijgt u 2 separate entreekaarten, u kunt de beide locaties / uitjes op verschillende dagen bezoeken.
Zie evt de link; www.ambachtenmuseum.nl/online-tickets-bestellen

16-04-2019 - Opening Toeristische seizoen via Go-Barneveld
Maandagavond 8 april jl. was de opening van het Toeristische seizoen van de Gemeente Barneveld, deze keer gehost in ons museum!
Eerst een aantal mooie woorden van Burgemeester van Dijk, daarna een inspirerend ondernemersverhaal van Frank Krake en daarna een netwerk borrel.
Een mooie samenvatting hiervan is te zien op; YouTube KLIK HIER

24-04-2019: Poppendokter aanwezig
Op woensdag 24 april zal de poppendokter weer in het museum aanwezig zijn voor een heus poppen- of berenconsult. Heeft u een kapotte beer of een beschadigde pop en wilt u deze laten restaureren? Kom dan tussen 11.oo en 16.00 uur naar ons museum en laat deze ter plekke restaureren (voor groot onderhoud wordt uw pop of beer wellicht even meegenomen naar het Atelier in Leiden en kunt u deze op een later moment hier weer ophalen. kosten voor het bezoek zijn €5,00 p.p. (inclusief bezoek speelgoedmuseum)

21/22-04-2019: Vier het paasweekend in het museum
Op 1e en 2e paasdag is het museum geopend. Ook kun je deze twee dagen tussen 11.oo en 12.00 uur paaseieren komen zoeken ons het buitenmuseum! Met wie kom jij deze Pasen naar Terschuur?

01-04-2019: Extra geopend
Vanaf april t/m september 2019 zal het museum gedurende 6 maanden weer extra geopend zijn op de zondagen.

08-02-2019: Opening expositie ‘Kamperen op de Veluwe’
Op vrijdagmiddag 8 februari werd de kampeer expositie bij ons geopend. dit werd gedaan door 2 speciale gasten; ‘Tante Sjaan’ uit de Jordaan en Wilco de Jong van Go-Barneveld. Tante Sjaan had nog veel herinneringen aan haar kampeertijd vroeger op de Veluwe en deelde deze tijdens de opening met ons.

24-01-2019: Vrijwilligersborrel
Op donderdagavond was het museum gevuld met alle vrijwilligers, medewerkers, andere aanverwanten en hun partners en werd gezamenlijk geproost op het nieuwe jaar. Er werd even teruggeblikt op 2018 en alvast vooruitgekeken op de ontwikkelingen voor 2019. En bovenal werd er weer even gezellig bijgekletst… 

01-12-2018: Schenking Kerst spullen
In december ontving het museum een zeer grote schenking Kerspullen. Deze verzameling van maar liefst 80 dozen (!) werd door medewerkers van het museum gesorteerd en in de opslag van het museum verwerkt. In november en december 2019 zal deze privé collectie een eigen expositie ruimte krijgen in het museum.

21-09-2018: Brommer expositie 'mijn broer had er ook zo één'
Gisteren is de brommer expositie 'mijn broer had er ook zo één' feestelijk geopend. Tot en met december 2018 zal tijdens deze tijdelijke expositie gepronkt worden met een mooie verzameling bekende en ook minder bekende brommers uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Modellen van o.a. de merken Kreidler, Berini, Solex, Sparta, Simplex en Mobilette zullen te zien zijn, net als vele accessoires en onderdelen van uit die tijd. De grote en diverse collectie is samengesteld door meerdere verzamelaars en daardoor zeker uniek te noemen en ook zeker een ‘must-see’ voor een gemiddelde brommerliefhebber. Want weet u nog? Men was zuinig op de brommer en een rondje mee kunnen rijden was altijd een feestje! 

16-08-2018: Museum schenking
Van puntenslijper tot televisie; de schenking van ruim 600 artikelen van bakeliet hebben allemaal een plaatsje gekregen in het museum. We zijn hier erg blij mee! 

25-07-2018: Poppendokter op bezoek
Knuffelberen met gebroken pootjes of slechtziende poppen? Geen traantjes, want de Poppen- en Berendokter staat klaar met kraaltjes en lapjes stof om iedereen weer 'op te lappen'.


17-07-2018: Expositie gezelschapsspellen
Speciaal voor de (jeugdige) museumbezoekers is er t/m augustus een tijdelijk thema over gezelschapsspellen. Vele bekende en minder bekende spelletjes uit de vorige eeuw zijn hier tentoongesteld in de vitrinekasten. En de jonge en oudere fanatiekelingen onder ons kunnen hun hart ophalen bij de spelletjes tafels, om daar de strijd met elkaar aan te gaan.

16-07-2018: Personeels- en vrijwilligersfeest
Vanmiddag en vanavond staat in het teken van gezelligheid, een klein beetje competitie (boogschieten) en lekker eten & drinken! 
Bedankt TOPPERS voor al jullie inzet het gehele jaar.

12-05-2017: De tweede zondag in mei is het weer zover: Moederdag! Moeders die op deze dag een bezoek brengen aan het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, ontvangen gratis een kopje koffie en een heerlijk gebakje van de banketbakker. 

21-04-2018: Expositie Kastelen en Burghten
Van 10 maart t/m 10 juli kunt u genieten van de tijdelijke expositie over Kastelen en Burchten. Tijdens deze expositie zijn er in ons museum een tiental kastelen en burchten op schaal te bezichtigen. De schaalmodellen zijn gebaseerd op diverse Nederlandse en buitenlandse bestaande kastelen en burchten en namen in het verleden binnen de desbetreffende regio een belangrijke functie in.

11-04-2017: PERSBERICHT (vrij voor publicatie)
Kom tijdens Pasen met het hele gezin naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Op zondag 16 april en maandag 17 april zijn er speciaal voor de kinderen paaseieren verstopt in het buitenmuseum.

Tijdens de paasdagen zijn kinderen tot en met 12 jaar van harte welkom om paaseieren te komen zoeken in het buitenmuseum. De paaseieren zijn verstopt tussen onder andere oude (landbouw)werktuigen en antieke boerenkarren. 

Wie vindt het gouden ei?
Kinderen kunnen op zondag tussen 11.00-13.00uur en maandag tussen 10.00-12.00uur deelnemen aan de zoektocht. Voor elk kind dat vijf paaseieren vindt heeft het museum een Barnevelds haantje pik klaarliggen. Op beide dagen is er één gouden paasei verstopt. De vinder van het gouden paasei wint een Intertoys cadeaubon ter waarde van € 20,-.  

17-10-2016: Kom je ook dennenappels zoeken in de herfstvakatie?
Kom met het hele gezin tijdens de herfstvakantie naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. In de weekenden van 21, 22 en 28, 29 oktober zijn er speciaal voor de kinderen dennenappels verstopt in het buitenmuseum.
In deze weekenden zijn kinderen tot en met 12 jaar van harte welkom om dennenappels te komen zoeken. De dennenappels zijn verstopt tussen onder andere oude (landbouw)werktuigen, antieke boerenkarren, oude bakkerijmachines en draadnagelmachines.  
Wie vindt de gouden dennenappel?
Kinderen kunnen op de vrijdagen tussen 13.00 en 16.00 uur of op de zaterdagen tussen 10.00 uur en 12.30 uur deelnemen aan de zoektocht. Voor elk kind dat 5 dennenappels vindt zal het museum wat lekkers klaar hebben liggen. Ook is er op alle dagen één gouden dennenappel verstopt. De vinder van deze gouden dennenappel wint een Intertoys cadeaubon ter waarde van € 20,-.   

03-05-2016: Gratis skelterrijden op een Berg Toys skelterbaan.
Wie houdt er niet van om als een coureur te scheuren of lekker een stukje te cruisen met een skelter op een echte Berg Toys skelterbaan? Het kan tot en met 8 mei 2016. Kinderen tot en met 12 jaar mogen, op vertoon van de entreekaartjes, gratis skelter rijden op de skelterbaan naast het museum. De baan is dagelijks open van 10.00 uur tot 16.45 uur en op zondag van 11.00 uur tot 16.45 uur. 

 

09-03-2016: Kom paaseieren zoeken in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Kom met het hele gezin met Pasen naar het Oude ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Op zondag 27 maart en maandag 28 maart zijn er speciaal voor kinderen paaseieren verstopt in het Buitenmuseum.

Tijdens de paasdagen zijn kinderen tot en met 12 jaar zijn van harte welkom paaseieren te komen zoeken in het buitenmuseum. De paaseieren zijn verstopt tussen onder andere oude (landbouw)werktuigen, antieke boerenkarren en oude bakkerijmachine.  

Wie vindt het Gouden ei?
Kinderen kunnen op zondag vanaf 11.00uur en maandag vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur deelnemen aan de zoektocht. Voor elk kind dat 5 paaseieren vindt heeft het museum een Barnevelds Haantje Pik klaarliggen. Op beide dagen is er één gouden paasei verstopt. De vinder van het gouden ei wint een Intertoys cadeaubon ter waarde van € 20,-.   

23-02-2016: Opening expositie 'Groots in het klein' poppenhuizen en miniaturen
In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur start vanaf 1 maart 2016 een expositie over poppenhuizen en miniaturen.
Opening
Deze toch wel bijzondere expositie zal op woensdag 2 maart om 14.00 uur worden geopend door niemand minder dan de schenker en fantasy kleding ontwerpster Bep Welters van Bebstyle.nl. Bezoekers en pers zijn van harte welkom om deze opening bij te wonen. Bezoekers die in ‘fantasy  kledij’ de opening bij willen wonen ontvangen deze dag gratis entree. Om u een beetje op weg te helpen kunt u hierbij denken aan de Victoriaanse- of de middeleeuwse stijl. Moderne carnavalskleding valt hier helaas niet onder.

Expositie
‘Groots in het klein’ betreft een tijdelijke expositie. Tijdens deze expositie zullen er vitrinekasten vol staan met een prachtige verzameling poppenhuizen en miniaturen. Deze verzameling is te bezichtigen in de expositieruimte van het museum. Te zien zijn onder andere een oud herenhuis van 1,80m hoog, met 8 vertrekken die allen zijn ingericht tot aan de kleinste details. Ook staan er vele poppenhuizen die onder andere zijn ingericht als een timmermanszaak, een behangwinkel met allemaal mini-rolletjes echt behang, een oud schoolklasje, een kruidenierswinkel en een boeren woonkamer.

Replica van Colleen Moore dollhouse uit 1928
“Het meest bijzondere van de expositie is toch wel een replica van het poppenhuis van Colleen Moore” aldus Ronald Bakker. Het is een zeer groot en bijzonder poppenhuis van 2,20m hoog en een breedte en diepte van 1,75m. Het is een replica van het poppenhuis en sprookjeskasteel van Colleen Moore. Zij was een bekende Amerikaanse filmster uit de tijd van de “stomme films”. Het origineel is te vinden in het Museum of Science and Industry in Chicago en is geschat op een waarde van 7 miljoen dollar. De bouw van deze replica heeft 15 jaar geduurd en is in 2012 voltooid. Na een eerste televisie moment bij ‘man bijt hond’ wordt de replica nu voor de eerste maal aan het publiek getoond. Naast dit bijzondere object zullen er nog vele andere grote en kleinere poppenhuizen aanwezig zijn. Deze expositie is te bezichtigen tot en met 24 juni 2016.
 

15-12-2015: GEZOCHT: oude en antieke poppenhuizen (bruikleen)
Voor een tijdelijke expositie zijn wij als museum op zoek naar oude, antieke en vooral bijzondere poppenhuizen.
Naast onze eigen collectie zoeken wij nog een aantal bijzondere poppenhuizen voor een periode van +-4 maanden. De expositie zal rond 1 februari 2016 van start gaan.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.
Oude Ambachten & Speelgoed Museum
Rijksweg 87
3784 LV Terschuur
T. 0342-462060

18-11-2015: PERSBERICHT 
Kerstexpositie: kerststallen & kerstmarkt van toen

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur laat de bezoekers van 17 november tot en met 23 december extra genieten door een tijdelijke kerstexpositie en een kerstmarkt met een nostalgisch tintje te organiseren. 

Expositie
Dit betreft een tijdelijke expositie uit de privé collectie van Jacob Graansma. Deze collectie bestaat uit voornamelijk West-Europese kerststallen en kerstgroepen van voor 1960, met een grote historische waarde. Mede door de gebruikte materialen, zoals hout, tin, porselein, papier en het feit dat de meeste handgemaakt zijn, maakt deze collectie tot iets unieks.

Kerstmarkt
De kerstmarkt met een nostalgisch tintje kent 20 standhouders die naast de verkoop van producten ook demonstraties geven. Zo zal er onder andere glas graveren, houtsnijwerk, kerstkaarten maken, Tiffany werken, strovlechters en nog veel meer te zien zijn. De kerstmarkt heeft naast een gezellige kerst aankleding ook een accordeonist met een groot kerst repertoire. Tevens zal er voor iedere bezoeker een gratis glas overheerlijke glühwein klaar staan om zo ook letterlijk de kerstsfeer te proeven…!

De kerstexpositie en –markt betreffen een onderdeel van het gehele museum en zijn uitsluitend met toegangsbewijs te bezoeken.

29-09-2015: Derde plaats bij de DagjeWeg Award 2015!
Het museum is op een mooie derde plaats geëindigd in de race voor de DagjeWeg Award 2015. Graag willen wij iedereen bedanken voor alle stemmen. Zonder uw stem hadden we nooit deze prachtige award kunnen winnen.

23-04-2015: Gratis skelter rijden tijdens museumbezoek.
Tijdens de meivakantie kunnen bezoekers van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum gratis skelterrijden op de skelterbaan van BERG Toys uit Ede.

Skelterbaan
Wie houdt er niet van om als een coureur te scheuren of lekker een stukje te cruisen met een skelter op een echte Berg Toys skelterbaan? Het kan van 1 tot en met 10 mei. Kinderen tot en met 12 jaar mogen, op vertoon van de entreekaartjes, gratis skelter rijden op de skelterbaan naast het museum. De baan is dagelijks open van 10.00 uur tot 16.45 uur en op zondag van 11.00 uur tot 16.45 uur. Op maandag is de skelterbaan gesloten.

Er is meer…
Naast deze skelterdagen heeft het museum ook een tijdelijke expositie ‘Ot & Sien’. Tijdens deze expositie zijn er 12 van de meest bekende illustraties levensgroot uitgebeeld in de expositieruimte van het museum. Te zien zijn onder andere: 'Ot & Sien in de ton', '2 emmertjes water halen' en misschien wel het meest bekende plaatje dat Ot & Sien samen op het bankje zitten met een puntzak snoep zitten te eten genaamd 'niet doen Ot'. Deze expositie is te bezichtigen tot en met 30 oktober 2015. 

31-3-2015: Worden wij het leukste dagje weg van Nederland?
Wij zijn genomineerd voor een AWARD en u kunt ons helpen...! Vind u dat ons museum een AWARD verdient voor het leukste dagje weg? Laat het weten via www.dagjewegaward.nl en maak kans op leuke prijzen.

11-2-2015: Gratis entree op uw verjaardag!
Vanwege ons 20-jarig bestaan krijgen dit jaar alle jarige bezoekers van ons een cadeautje! Zij mogen op hun verjaardag gratis ons museum bezoeken. Net als mevrouw Boomders, zij is maar liefst 98 jaar geworden. Gefeliciteerd en een fijne dag toegewenst.

24-9-2014: Nieuwe expositie "opwindspeelgoed door de jaren heen"

Opdraaien en spelen maar!

Het kleine sleuteltje die altijd zoek is of als je het te ver had opgewonden en de veer uit het stuk speelgoed sprong. Het kon je maar zo gebeuren bij mechanisch opwindspeelgoed. Toch is dit soort speelgoed al ruim 150 jaar op de markt. Van 30 september tot en met 27 februari 2015 is er in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur een interessante expositie over “opwindspeelgoed door de jaren heen”.

Expositie
Er zullen vele vitrinekasten vol staan met allerlei soorten opwindspeelgoed. In totaal staan er 150 verschillende soorten Schuco auto’s, dansende vogeltjes, springende beren, ronddraaiende aapjes, opwind treinen, opwind boten en nog veel meer.

Niet alleen kijken met de ogen!
Naast de gesloten vitrinekasten staan er 2 treinbanen een opwind treinbaan en een elektrische variant zodat jong en oud nog even de handen uit de mouwen kunnen steken en zelf machinist kunnen spelen.

4 februari 2014: Tijdelijke expositie: Heineken al 150 jaar Nederlands trots

Van 4 februari tot en met 17 augustus is er in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur een expositie over Europa's meest bekende biermerk: Heineken. De expositie genaamd 'Heineken al 150 jaar Nederlands trots' neemt bezoekers mee in de geschiedenis van het wereldberoemde bierimperium en 'Freddy' Heineken zelf. 

Van ontvoering tot kuipenmakerij
Een ding is zeker tijdens de expositie komt de geschiedenis van het bierimperium uitgebreid aan bod. "Zo hebben we in de collectie de originele Mercedes waarin biermagnaat Freddy Heineken destijds werd ontvoerd.” Daarnaast is er een originele houten Heineken ijskist uit de jaren '40 en een verzameling antiek glaswerk uit binnen- en buitenland. Er is zelf een heuse kuipenmakerij aanwezig. Bezoekers kunnen hierdoor met eigen ogen zien hoe houten biervaten werden gemaakt. 

22 oktober 2013: Opening van de Solex expositie.
de kleinzoon van de Nerderlandse Solex-producent Van Der Heem NV heeft deze prachtige expositie geopend. 

16 oktober 2013: Officieele opening '65 jaar Solex' 
Op 22 oktober om 11.00 uur zal niemand minder dan de kleinzoon van de Nerderlandse Solex-producent Van Der Heem deze prachtige expositie openen. Alle aanwezige bezoekers zijn welkom bij deze opening.

15 oktober 2013: Solex expositie heeft de krant gehaald.
https://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/de_kracht_van_de_solex_is_zijn_eenvoud_1_776099

21 augustus 2013: Bassie & Adriaan blijven nog een tijdje in het museum!
Goed nieuws voor alle Bassie & Adriaan fans. De tentoonstelling 'Bassie & Adriaan 35 jaar op TV!' is wegens groot succes verlengd tot en met december 2013.
 

3 juli 2013: Bassie & Adriaan Fanclubdag op zaterdag 13 juli
Ga op de foto met dit bekende duo of heb je een vraag voor Bassie of Adriaan kom dan tussen 12;00 en 15.00 uur naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. 

6 juni 2013: Museuminspecteurs gezocht!

10 april 2013: aanmeldformulier voor nieuwe expositie ‘De solex…al 67 jaar een begrip’.
In september 2013 start er in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum de nieuwe expositie ‘De solex…al 67 jaar een begrip’. Voor deze expositie is het museum op zoek naar ongeveer 30 aparte, maar vooral unieke solexen. Ook reclamemateriaal is van harte welkom.

Op zoek naar solexen
Heeft u thuis één of meerdere oude en/of bijzondere solex(en) staan en zou u het leuk vinden om deze aan het publiek te laten zien? Wij zouden het in ieder geval op prijs stellen. Na deze datum maakt het museum een selectie uit de aangeboden solexen en nemen wij contact met u op. Mochten wij uw solex(en) in bruikleen nemen, dan krijgt u als dank 2 vrijkaarten voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

Let op, de expositie begint op 1 september 2013 en duurt tot en met 31 januari 2014. Het is belangrijk de aangemelde solex in die periode beschikbaar is.

>Klik hier voor het aanmeldformulier<

4 april 2013: Bekendmaking winnaars van het raadspel op de 55+ beurs in Garderen.
Op de 55+beurs in Garderen zijn ook dit jaar weer vele bezoekers geweest een groot gedeelte hiervan hebben deelgenomen aan ons raadspel. Er lagen 3 voorwerpen klaar hiervan moesten de voorwerpen en de beroepen van worden geraden. 

Antwoorden

Rookapparaat      
Schaar voor schapen te scheren 
Kousenstopper        
Imker
Schapenscheerder/boer/herder
Huisvrouw/naaister/kousenhersteller

Winnaars
Fam. Pijnenburg uit Apeldoorn
Fam. Van der Meer uit Soest
G. Top uit Wekerom
A. Smid uit Apeldoorn
T. Bouw uit Lunteren
Fam. Slagter uit Apeldoorn
T. Koersen uit Alkmaar
Fam. Grootheest uit Kootwijkerbroek
E. brandsma uit Heelsum
Fam. Hoogenboom uit Mariënberg
J. Duivenvoorde uit Deventer
T.J.T van Asselt uit Ermelo

De gelukkige prijswinnaars ontvangen zo snel mogelijk 2 toegangskaarten voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Heeft u niet gewonnen? U bent natuurlijk ook gewoon van harte welkom. 

14 februari 2013: Expositie 'Bassie & Adriaan 35 jaar op TV!' groot succes.
De expositie is pas een week geleden officieel geopend en nu al een groot succes. Uit heel Nederland zijn er al honderden bezoekers op af gekomen. Tijdens de opening waren er maar liefst ruim 380 bezoekers aanwezig. Kon u niet bij de opening aanwezig zijn? Klik hier om de opening nog een keer te bekijken.

30 januari 2013: De eerste decostukken zijn opgebouwd en de eerste kostuums van Bassie & Adriaan hangen.

7 december 2012: Bekendmaking winnaars van het raadspel op de busideebeurs in Boskoop.
Op de busideebeurs in Boskoop hebben weer vele bezoekers deelgenomen aan ons raadspel. Er lagen 3 voorwerpen klaar hiervan moesten de voorwerpen en de beroepen van worden geraden.

Antwoorden
  Bakermandje - Baker
  Scheermessenslijper - Barbier
  Likijzer - Schoenmaker

Winnaars
 J. Verhagen (Nijmegen)
M. Janssen (Arnhem)
W. Kwakernaak (Giesenburg)
T. Junte (Zoelen)
L. Richters (Doesburg)
H. Fielt (Doetichem)

De gelukkige prijswinnaars ontvangen zo snel mogelijk 2 entreekaartjes voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Heeft u niet gewonnen? U bent natuurlijk ook gewoon van harte welkom. 

7 september 2012: Vanmorgen onze nieuwe expositie ‘100 jaar Philips’ geopend. Anton Philips “Wat een unieke collectie is hier bijeen gebracht”.

5 september 2012: Anton Philips opent expositie ‘100 jaar Philips’
Op vrijdag 7 september opent Anton Philips, de 80-jarige kleinzoon van de oprichter van Philips, de expositie ‘100 jaar Philips’ in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. De expositie is geheel gewijd aan de industriële onderneming met zijn vele producten. Op de dag van de opening krijgen de eerste 30 bezoekers gratis entree.

De expositie ‘100 jaar Philips’ is een ontdekkingstocht langs Philips-uitvindingen van begin 1891 tot de jaren ’60 en ’70. Zo is te zien welke oplossingen Philips heeft bedacht voor alledaagse problemen en hoe nieuwe producten ooit zijn ontstaan.

Van gloeilamp tot televisie
De expositie neemt de bezoeker mee langs de bekende gloeilampen, televisies, radio’s, huishoudelijke- en medische apparatuur. Daarnaast vindt de bezoeker nog tal van andere bezienswaardigheden, zoals een groot scala aan reclameposters van privéverzamelaar Frans Wilbrink.  

Opening
Op vrijdag 7 september zijn aanwezige bezoekers van harte welkom om de officiële opening om 11.00 uur bij te wonen. Het museum is vanaf 10.00 uur open. Op deze dag krijgen de eerste 30 bezoekers gratis entree. De expositie is te bezoeken tot en met januari 2013.

19 juli 2012: Hoera! Clown Bassie heeft het uitgebreide Speelgoed Museum officieel geopend!
Naast deze opening mochten alle kinderen met Bassie op de foto.

10 juli 2012: Officiële opening uitgebreide Speelgoed Museum op 19 juli 2012
Het is ruim 17 jaar geleden dat de deuren van Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum voor het eerst open gingen voor het publiek. Wat begon als een verzameling gereedschappen, werktuigen en oud en antiek speelgoed, is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig museum voor jong en oud.

Verzameling is nooit compleet
Kees Bakker, eigenaar en verzamelaar, is nooit opgehouden met het verzamelen van nostalgische huishoudelijke, werk- en speelgoedartikelen. Zo werd in 1999 en 2006 het gedeelte met oude ambachten uitgebreid, met als resultaat 160 verschillende ambachten.

Speelgoed Museum uitgebreid
Dit jaar was het de beurt aan het Speelgoed Museum. Mede dankzij de vele schenkingen van bezoekers is de speelgoedcollectie aanzienlijk gegroeid. De laatste maanden is er hard gewerkt aan een uitbreiding van het Speelgoed Museum en het resultaat mag er wezen!

Officiële opening: 19 juli
Op donderdag 19 juli opent een speciale, zeer bekende gast, het uitgebreide Speelgoed Museum. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook bij de feestelijke opening aanwezig zijn? Kom op deze dag zelf een kijkje nemen. Voor onze jonge gasten tot en met 14 jaar is de toegang gratis op vertoon van een ingekleurde kleurplaat.*

Download hier de kleurplaat.

14 juni 2012: Uitbreiding en verbouwing Speelgoed Museum (deel4)
De bouwvakkers zijn klaar met de verbouwing en uitbreiding van het Speelgoed Museum. Alles is geschilderd, de vitrines staan klaar en de verlichting hangt inmiddels ook. Nu is de inrichting aan de beurt. De foto laat zien hoe de dames van het zangkoor ‘Euterpe’ de eerste dozen uitpakken en het speelgoed van vroeger schoonmaken. Hierna wordt voor alles zorgvuldig een plekje gekozen. U leest er is al veel werk verzet en dankzij de hulp van vele vrijwilligers komt de opening van de uitbreiding van het Speelgoed Museum steeds dichterbij... 

16 april 2012: Foto's van de 2 autoclubs
Afgelopen zaterdag hebben de Ford Thunderbird club en de Citroën Traction club een bezoek gebracht aan het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Er zijn veel mensen uit de omgeving een kijkje komen nemen naar deze prachtige verzameling auto’s uit de oude tijd.

13 april 2012: Zaterdag 14 april zijn er 2 verschillende autoclubs aanwezig in het museum
Morgen is vanaf 15.00 uur is de Classic Thunderbird club met ±30 auto’s bij het museum op bezoek. Tevens is er vanaf 13.00 uur de Citroën Traction club met ±20 auto’s aanwezig. Parkeerplaats is vrij toegankelijk.

28 maart 2012: Bekendmaking winnaars van het raadspel op de 55+ beurs in Garderen.
Op de 55+beurs in Garderen zijn in totaal ruim 7000 bezoekers geweest veel hiervan hebben deelgenomen aan ons raadspel. Er lagen 3 voorwerpen klaar hiervan moesten de voorwerpen en de beroepen van worden geraden. 

Antwoorden
  Lijmpot - Meubelmaker         
  Rookapparaat - Imker
  Kledinghaak en zeepbakje - Mijnwerker 

Winnaars
  M. J. van Asselt (Amersfoort)
  T. Calis (Huizen)
  A. Erbe (Lelystad)
  H. Jansen (Eefde)
  N. Ortlep (Soest)
  A. de Vries (Barneveld)
  Somsen (Apeldoorn)
  G. van Hemert (Naarden)
  P. van Deuveren (Hoevelaken)
  W. Vedder (Vaassen)
  F. F. Radius (Apeldoorn)
  D. W. Top (Barneveld)
  G. Gaasbeek (Ede)
  C. J. van de Struik (Barneveld)

De gelukkige prijswinnaars ontvangen zo snel mogelijk 2 entreekaartjes voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Heeft u niet gewonnen? U bent natuurlijk ook gewoon van harte welkom. 

21 maart 2012: Deelname aan 55+ beurs in Garderen.
Met het Oude Ambachten & Speelgoed Museum staan we op 22, 23 en 24 maart 2012 op de 55+ beurs bij de Beeldentuin in Garderen. Het beloofd een gezellige beurs te worden met veel eigen demonstraties en activiteiten van andere standhouders. Zo wordt er op op onze stand Tiffany, Glas in lood en Stoelenmatten gedemonstreerd. Ook zijn er leveranciers van bijv. elektrische fietsen en andere leuke trends aanwezig en zijn er diverse interessante lezingen te volgen.

16 maart 2012: Zangkoor Euterpe is ook dit jaar geweest voor de grote voorjaarsschoonmaak.
Naast de reguliere schoonmaak komen elk jaar tussen de 50 en 60 dames van het koor Euterpe uit Voorthuizen een handje helpen. De schoonmaak koorts is dit jaar ook overgeslagen op de mannen, ook zij hielpen dit jaar graag een handje mee om deze grote klus te klaren. Namens het museum worden ook alle dames en heren hartelijk bedankt voor hun goede inzet en perfecte resultaat. En hopelijk tot volgend jaar.

15 februari 2012: Uitbreiding en verbouwing Speelgoed Museum (deel3)
De eerste vitrinekast staat! Hierin is straks oud speelgoed als Meccano te bewonderen.

10 februari 2012: Bekend gezicht in het museum.
Onlangs heeft Nico de Haan, met zijn vrouw en kleinkinderen, een bezoekje aan ons museum gebracht. Nico is bekend van de tv-programma’s ‘Vroege Vogels’ bij de VARA en ‘Natuurlijk Nico’ bij de NCRV. 

18 januari 2012: Eerste reactie op busideedag beurs 2011
Na een bezoek aan onze stand op de beurs heeft KPN besloten om oud-medewerkers te plezieren met een dagje in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. 

17 januari 2012: Verbouwing Speelgoed Museum (deel2)
Vandaag begonnen met het schilderen van de muren en plafonds, hierna zullen we gaan beginnen met het maken van de vitrinekasten.

10 december 2011: Verbouwing Speelgoed Museum (deel1)
De verbouwing gaat erg voorspoedig. We verwachten in mei of juni 2012 de uitbreiding van het Speelgoed Museum een eind heen klaar te hebben en tevens open te stellen voor publiek.

8 december 2011: Busideedag beurs 2011
Het zit er weer op de Busideedag beurs 2011. We hebben weer veel enthousiaste mensen gesproken. Na een lange dag, vele folders verder en een schorre stem is het museum goed gepromoot voor het nieuwe jaar.